Bilgilendirme

 

Kime           : Banka Genel Müdürlükleri

Kimden       : Bilgi İşlem, İstatistik ve Teknoloji Grup Başkanlığı

Konu           : YTL Çalışma Grubu’nun IMF temsilcileri ile Ortak Toplantısı

Tarih           : 17 Şubat 2004

 

Yeni Türk Lirası(YTL) Çalışma Grubu ikinci toplantısını, IMF Teknik Heyetinin de katılımıyla 13 Şubat 2004 tarihinde Birliğimiz Akmerkez ofisinde yapmıştır. Toplantıya 9 bankadan 20 yetkili katılmıştır.

 

IMF Heyetinin Çalışma Grubuna tanıştırılmasından sonra heyete başkanlık yapan IMF Bölge Müdürü Paul Hilbers toplantıda nasıl bir yol izleyeceklerini kısaca özetlemiş, toplantıya kısa bir sunum ile başlayacaklarını fakat daha sonra karşılıklı soru cevap şeklinde görüş ve bilgi alışverişini hedeflediklerini söylemiştir.

 

Çalışma Grubu Başkanı, çalışma grubunun amacını ve bugüne kadar yapılanları kısaca özetledikten sonra Alman Merkez Bankası Bonn Şubesi Direktörü Norbert Matysik Almanya’daki Mark-Euro geçişi üzerine bir sunum yapmıştır. Sunumda Euro geçişi sırasında izlenen yöntem, gelişmeler, problemler ve problemlerin aşılması için yapılanlar, euroya geçişten sonraki etkileşimlerden bahsedilmiştir. Alman Merkez Bankası’nın geçiş sırasında “Enformasyon Grubu” ve “Teknik Grup” olmak üzere iki büyük çalışma grubu oluşturulduğu, bu grupların altında daha küçük çok sayıda alt grubun konuyla ilgili çalışmalar yaptıkları, konuyla ilgili olarak önce şirketlerin veya bankaların veznedarlarının eğitildiği, Euro temsilcilerinin yetiştirildiği ve bu temsilcilerin her kurumda bulundurularak o kurum çalışanlarının geçiş eğitimini üstlendiği, bankaların euroyu fiziksel olarak öncelikle ticari müşterilerine verdikleri, değişim olurken çok büyük hacimli para kütlelerinin, özellikle metal paraların taşınması sırasında konteynerlerin kullanıldığı, bir yerden bir yere tırlarla taşındığı ve bu işin düşünüldüğünden daha zor olduğu, markların euro ile değişiminin yaklaşık iki hafta içerisinde tamamlandığı konularında kısaca bilgi verilmiştir.

 

Türkiye’de de Yeni Türk Lirası(YTL)’na geçişle birlikte özellikle madeni paraların eskisine nazaran daha değerli ve daha çok kullanılır hale geleceği, bunların gerek dışarıdan bankaların içine taşınması, gerekse de banka bünyesinde depolanması ve dağıtımı için ciddi hazırlıkların gerektiği, nakit para taşıma, saklama işinin banka tarafından mı yoksa outsource edilerek mi yapılacağına önceden karar verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

 

IMF temsilcileri, Yeni Türk Lirası’na geçiş için hazırlık süresinin çok az olması nedeniyle yapılması gerekenlerin zamanında yapılıp yapılamayacağı konusunda endişelerinin olduğundan bahsetmiş, Euro geçişinin çok uzun bir dönemde gerçekleştirilmesine rağmen, YTL geçişi için sadece onbir aydan kısa bir sürenin olduğu, bunun için bir zamanlama ve görev dağılımı yapılıp yapılmadığını sormuşlardır. Bu konuyla ilgili olarak bir bankanın verdiği cevapta bankaların bekle ve gör politikası izlemesinin mümkün olmadığı, önceden hazırlıklara başlamanın şart olduğu ve bankacılık sektörü olarak bağlantıdaki her kurumu ve en önemlisi müşterilerini bu geçişe hazırlamak zorunda olduklarını ifade etmiş, ayrıca TC Merkez Bankası Başkanı’nın 10 Şubat 2004 tarihinde yaptığı Basın Duyurusundan, bu duyuruda YTL geçişi için görevli kuruluşlardan ve her kuruluşun yapması gereken işlevlerin zamanlamasından belirtildiği ifade edilmiştir.

 

IMF temsilcileri YTL geçişi konusunda bankaların müşterilerini bilgilendirmesinin çok önemli bir unsur olduğundan fakat tüm müşterilere hep aynı bilginin veriliyor olduğundan emin olunması gerektiğini vurgulamışlardır. Çelişkili ya da eksik bilginin daha büyük bir sorunlara yol açabileceği de özellikle altı çizilerek belirtilmiştir (IMF Yetkilileri’nin konuşmalarında bahsettikleri “€ Cash Changeover” başlıklı bilgilendirme broşürleri için tıklayınız).

 

Bir bankamız hisse senetlerinin fiyatlandırılması sırasında karşılaşılan problemler hakkında Alman Merkez Bankası yetkilisinden bilgi istemiştir. Verilen cevapta, bu konuda hiç kimsenin tek kuruş kaybetmemesini sağlayan bir yöntemin uygulandığı, en küçük fiyatlı hisse senedinin bir euro kuruş olarak alındığı ve diğerlerinin ona göre fiyatlandırıldığı, kanunlarda değişiklikler yapılarak senet üzerlerine nominal değer konulmadan ve küsuratlı hisse senedi çıkarılmasına izin verilerek bu problemin giderildiği belirtilmiştir.

 

IMF temsilcileri, bankaların YTL’ye geçiş işlemlerini daha geniş manevra kabiliyetleri ile zamanında bitirebileceklerini tahmin ettiklerini fakat çeşitli diğer  kurumların bu proses için daha belli başlı kurallar altında davranmak zorunda kalacakları için zamanında hazır olamayacakları yönünde duyumlar aldıklarını, bunun için sürenin uzatılması ya da kaynakların artırılmasının gerekli olup olmayacağı konusunda bilgi almak istemişlerdir. Bir banka temsilcisi tarafından, bu soruya cevaben, YTL geçişi ile ilgili Kanun’un henüz yeni onaylandığından, araya bayram ve sömestr tatillerinin girmesi nedeniyle daha bir hafta gibi kısa bir süredir bankaların bu konuya yoğunlaştıklarından, bankaların nezdinde proje gruplarının yeni yeni oluşturulmaya başladığından bahsetmiş, toplantı bir ay sonra yapılıyor olsaydı pek çok konunun yerine oturmuş olacağından ve daha profesyonel yorumların yapılabileceği, TC Merkez Bankası tarafından yayınlanan Basın Duyurusunda yapılacak işlerin tahmini sürelerinin belirlendiği, kamu kurumlarının da mutlaka kendilerini bu sürelere göre ayarlayacaklarını ifade edilmiştir.

 

IMF Yetkilileri’nin YTL geçişi için her zaman teknik yardıma ve bilgi alışverişine hazır olduklarını belirtmeleriyle toplantı sona ermiştir.

 

 

 

 


Katılımcılar :

 

Adı Soyadı

Banka

Bülent Gürcü (Başkan)

Şekerbank T.A.Ş.

Canan Karadayı Kurt

Akbank T.A.Ş.

Erol Taşkıran

Akbank T.A.Ş.

H.Ayşen Bağrıaçık

Akbank T.A.Ş.

Ceyda Çiray

Akbank T.A.Ş.

Osman Sezginer

Akbank T.A.Ş.

Emel Özkaya

Denizbank A.Ş.

Banu Doğan

Denizbank A.Ş.

Savaş Çoban

Denizbank A.Ş.

Figen Öztürk

Finans Bank A.Ş.

Keriman Aydın

Oyak Bank A.Ş.

Gül Sevinç

Şekerbank T.A.Ş.

Selim İnce

Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası A.Ş.

Mesut Soyumert

Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası A.Ş.

Ali Alev

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Güray Vural

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Sabri İşdiken

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Hale Özcan

Türkiye İş Bankası A.Ş.

Efe Gündeş

Türkiye İş Bankası A.Ş.

Nüvit Yaman Nakipoğlu

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

Cahit Sabır

Türkiye Bankalar Birliği

Gonca Kılınç

Türkiye Bankalar Birliği