Bilgilendirme

 

Kime           : Banka Genel Müdürlükleri

Kimden       : Türkiye Bankalar Birliği

Konu           : TL’den Sıfır Atılması ve Yeni Türk Lirası (YTL)

Tarih           : 20 Ocak 2004

 

Yeni Türk Lirası(YTL) Çalışma Grubu’nun ilk toplantısı 13 bankadan 36 yetkilinin katılımıyla 19 Ocak 2004 tarihinde Birliğimiz Akmerkez ofisinde yapılmıştır.

 

Toplantıda ilk olarak “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı”nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşme aşamasında olduğu, yasal hazırlıkların bu ay sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği, fakat bu grup çalışmalarının, yasal hazırlıklar tamamlanmış varsayılarak devam ettirileceği hakkında kısa bir giriş yapılmış daha sonra başkanlık seçimine geçilmiştir. Şekerbank T.A.Ş. adına toplantıya katılan Sn. Bülent Gürcü, oy birliği ile çalışma grubu başkanlığına  seçilmiştir.

 

Toplantıda ikinci olarak TL’den altı sıfır atılmasının bankaların içerisinde hangi konuları etkileyeceği şeklinde bir liste yapılmasına karar verilmiştir. Oluşturulan liste “bilgisayar sistemleri ile ilgili değişiklikler” ve “bilgi sistemleri dışında kalan konulardaki değişiklikler” olmak üzere iki ana başlıkta gruplandırılmıştır. Bu başlıklar ise tek tek üzerinden geçilerek aşağıdaki şekilde detaylandırılmaya çalışılmıştır.

 

1.      Bilgisayar Sistemleri ile İlgili Değişiklikler

 

-         ATM’lerin YTL’ye ayarlanması (Para ebadı, eski-yeni TL’nin bankacılık işlemlerinde aynı anda nasıl kullanılacağı)

-         Bankacılık yazılımları (Bütün yasal defterler 1.1.2005 tarihi itibariyle yeni Türk Lirası üzerinden tutulmaya başlanacak, dolayısıyla aşağıda sıralanan konularda da bu çerçevede gerekli düzenlemeler yapılacaktır.)

-         POS

-         Çek ve çek takası

-         Hisse senetleri, yatırım fonları, bonolar

-         İnternet Bankacılığı

-         Telefon Bankacılığı

-         EFT

-         Swift

-         Kredi kartları

-         EMKT, OTAS, Tets ve EVAS sistemleri

-         Döviz işlemleri

-         Teminat mektupları

-         Raporlama ve diğer yasal yükümlülükler

 

2.      Bilgi Sistemleri Dışında Kalan Konulardaki Değişiklikler

 

-         Güvenlik (YTL dolayısıyla oluşabilecek dolandırıcılık eylemleri konusunda müşterilerin bilinçlendirilmesi, TL’nin YTL’ye değişimi sırasında oluşabilecek kara para aklamasına karşı bankaların bilinçli olması)

 

-         Müşteriler (Müşteriye verilecek dekontlar, belgeler, etiket ve listeler)

 

-         Mali işler (İz bedeli, yuvarlama farkları, DİBS’lerde nominal değer üzerindeki birim fiyat değişikliği, döviz kurlarındaki ondalık hane sayısı, eski TL’lerin bankalar tarafından satın alınması işleminin YTL ile tutulan muhasebe kayıtlarında gösterimi)

 

Toplantıda ayrıca  bankaların bağlantıda olduğu yasal kurumlar ve bu kurumlara sorulabilecek sorular özetlenmiştir.

 

-         İMKB, SPK, Takasbank (DİBS, yatırım fonları ve hisse senetlerinin birim fiyatlarının hesaplanması ve işlemleri, kupür fiyatları)

-         TCMB (EFTdönüşümü, EVAS, çek, takas, YTL’lerin dağıtımı, eskilerin toplanması, ihaleler)

-         BDDK (Raporlamalarda geçmiş yıl bilgilerinin nasıl gösterileceği)

-         Hazine Müsteşarlığı

-         Maliye Bakanlığı (Vergileme, raporlar, BSMV hesapları, ..vs)

-         Adalet Bakanlığı (Yuvarlamadan kaynaklanan farklar ile kara para ile ilgili yazılı bir açıklama istenmeli)

-         BKM, VISA, Mastercard (Bu kurumlara da YTL’ye geçiş ile ilgili bilgi verilmesi ve geçiş ile ilgili herhangi bir prosedür olup olmadığı)

-         SWIFT (YTL’ye geçiş ile ilgili bilgi verilmesi, gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi)

-         Diğer Kurumlar (SSK ile ilgili sigorta işlemleri, bankalardan yapılan maaş ödemeleri, TEDAŞ, Türk Telekom, İGDAŞ, İSKİ, gibi kurumlarla bağlantılı fatura ödemeleri..vs.)

 

Toplantının sonunda;

 

-         TCMB ve/veya BDDK’dan YTL’ye geçişle ilgili açıklamanın ne zaman yapılabileceğinin öğrenilmesine,
-         bir sonraki toplantının tasarı yasalaştıktan sonra yapılmasına ve bu toplantıya TCMB yetkililerinin de davet edilerek uygulamaya ilişkin soruların söz konusu toplantıda görüşülmesine,
-         TCMB yetkililerinde diğer ülke örnekleri konusunda bilgi var ise talep edilmesine

 

karar verilmiştir.