Bilgilendirme

 

Kime           : Banka Genel Müdürlükleri

Kimden       : Türkiye Bankalar Birliği

Konu           : Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Temsilcilerinin de Katılımıyla
  Yapılan Yeni Türk Lirası (YTL) Çalışma Grubu Toplantısı

Tarih           : 22 Nisan 2004

 

Yeni Türk Lirası(YTL) Çalışma Grubu dördüncü toplantısı, TCMB temsilcisinin de katılımıyla 21 Nisan 2004 tarihinde Birliğimiz Akmerkez ofisinde gerçekleşmiştir. Toplantıya toplam 19 bankadan 36 yetkili katılmıştır.

 

Toplantıda ilk olarak YTL ile ilgili olarak yapılan çalışmalar kısaca özetlenmiş, Yeni Türk Lirası Çalışma Grubunu oluşturan 19 bankanın yeniden yapılandırılarak dört alt çalışma grubuna bölündüğü, her alt çalışma grubuna en fazla 5 banka seçilerek, grupların bankalardan gelen sorular üzerinde çalışmalarına başladığı, bu toplantıda da alt çalışma gruplarının çalışmaların son durumu hakkında YTL çalışma grubuna bilgi verileceği ifade edilmiştir. Ayrıca, 7 Mayıs 2004 tarihinde tüm bankaların katılımıyla bir YTL toplantısı düzenlendiği, bu toplantıya bankaların ve özel finans kurumlarının yetkililerinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) yetkililerinin de davet edildiği bilgisi verilmiştir.

 

Toplantıda ayrıca, sadece bankaların YTL ile ilgili hazırlıklarını tamamlamış olmalarının sağlıklı bir YTL geçişi için yeterli olamayacağından hareketle sağlıklı bir YTL geçiş işlemi yapılabilmesi için bankaların birlikte çalıştığı kurum ve kuruluşların da hazırlıklarını zamanında gerçekleştirmiş olmasının büyük bir önem taşıdığı vurgulanmıştır. YTL-Kurumlar Alt Çalışma Grubunun, 14 Nisan 2004 tarihinde yaptığı toplantısında, kamuoyunun TL’den YTL’ye geçiş çalışmaları konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla bankaların web sitelerinde, kurumsal yazışmalarında  veya diğer duyurularında;

 

“YTL çalışmalarını planladınız mı?”

“YTL çalışmalarını denetliyor musunuz?”

“YTL'ye hazır mısınız?”

 

şeklindeki mesajların dönüşümlü olarak verilmesinin son derece yararlı olacağının bankalara tavsiye edilmesi kararı alındığı ifade edilmiş, bu doğrultuda Birliğimiz bünyesinde de gerekli çalışmaların tamamlanarak web sitemizde ve kurumsal yazışmalarda söz konusu mesajların kullanılmaya başlandığı, ayrıca, diğer kurum ve kuruluşları bilgilendirmek amacıyla söz konusu YTL mesajlarının bankaların web sitelerinde ve kurumsal yazışmalarında da kullanılması hususunda bankalara mektup yazıldığı vurgulanmıştır.

 

Muhasebe Uygulama Yönetmeliği Çalışma Grubunun yaptığı çalışmalar sonucunda TL ve YTL’nin Tekdüzen Hesap Planı çerçevesinde izlenmesinin bankaların inisiyatifine bırakılmasına, ayrıca yuvarlama sonucu oluşacak küsurat gelirinin BSMV’den muaf, küsurat giderinin ise kanunen kabul edilen gider sayılmasının uygun olacağının öneri olarak yetkili mercilere iletildiği, ilgili mercilerden alınan şifahi görüşlerin de bu doğrultuda olduğu, önümüzdeki günlerde yazılı olarak da bir yanıt geleceği bilgisinin edinildiği gruba iletilmiştir.

 

Daha sonra alt çalışma grupları kendi gruplarıyla ilgili bilgileri çalışma grubu üyelerine aktarmıştır. İlk olarak YTL-Proje Takip ve Bilgilendirme Alt Çalışma Grubu sunumunu Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’den Sayın Leman Türkoğlu grup adına yapmıştır (Sunum toplantı notu ile birlikte Birliğimiz web sitesinde yayınlanacaktır). Sunumda www.ytl.gen.tr web sitesinin açılmakta olduğu bilgisinin TCMB’den alındığı, TCMB ile birlikte ilgili diğer kurum ve kuruluşların YTL ile ilgili tüm duyuru, açıklama ve anket çalışmalarını bu sitede yayınlayacağı ifade edilmiştir.

 

Daha sonra YTL-Proje Takip ve Bilgilendirme Alt Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve bankalardan her ay sonu itibariyle doldurarak Birliğimize göndermeleri istenen “YTL-Projesi Aylık Takip Formu” hakkında bilgi verilmiş, formun amacı açıklanmış, daha sonra Mart sonu itibariyle bilgi gönderen 38 bankanın konsolide rakamları görüşülmüştür. Tüm bankaların formları Birliğimize ulaştıktan sonra konsolide edilerek konsolide bilgilerin tüm bankalara gönderileceği belirtilmiştir. Ayrıca, bankaların bu tablolarda belirttiği görüş ve önerilerin alt çalışma grubu tarafından gözden geçirilmesine ve konuyla ilgili özet bilgilerin tüm bankalara duyurulmasına karar verilmiştir. YTL projesi takip tablolarının TCMB ve BDDK’ya da iletileceği hakkında çalışma grubuna bilgi verilmiştir.

 

Bir bankamızın banka merkez sistemlerinde 31 Aralık 2004 akşamı TL’den YTL’ye dönüşüm sırasında yaşanacak kesinti konusunda sorduğu bir soru üzerine, bu tarihte bilgi dönüşümü çalışması olacağından her bankada farklı olmak üzere bir servis kesintisi (ATM’lerde, POS’larda, internet bankacılığı, vb.) yaşanacağının kesin olduğu, bu konunun yıl sonuna doğru bir kez daha ele alınmasına ve genel bir süre saptaması yapılabiliyorsa kamuoyuna genel bir duyuru yapılmasının uygun olacağına karar verilmiştir.

 

Bir bankamız çek ve senet konularında ve diğer tüm konularda TCMB tebliğlerinin bir an önce yayınlanmasının bankaların bilgi işlem tarafındaki çalışmalarını ilerletebilmeleri için gerekli olduğunu vurgulamış, tebliğ olmasa bile bankalara internet kanalıyla ya da yazı ile topluca bir bilgi aktarımının yapılması önerilmiştir. TCMB yetkilileri, Birliğimiz tarafından derlenen soruların kendilerine iletildiğini, bunlardan bazıları hakkında gerekli bilgilerin çeşitli sunumlarda verildiğini, soruların bir kısmının değişik birimleri ve banka dışı kurumları ilgilendirdiği için ilgililere iletildiğini, bu çalışmaların halen sürdürüldüğünü, varılan sonuçların Türkiye Bankalar Birliği’ne ve tüm bankalara iletileceğini ifade etmiştir.

 

YTL-Proje Takip ve Bilgilendirme Alt Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve  bankaların kurumsal müşterilerine göndermeleri için tavsiye niteliği taşıyan metin görüşülerek YTL Çalışma Grubunun görüş ve önerilerine sunulmuş, son haline getirilen metin grup tarafından kabul edilerek toplantı notu ile birlikte bankalara gönderilmesine karar verilmiştir (Sunum Birliğimiz web sitesinde de toplantı notu ile birlikte yayınlanmaktadır).

 

Bir bankamız TL’den YTL’ye geçiş konusunda her bankanın “Yapılması Gerekenler Envanteri”ni çıkartmalarının son derece önemli olduğunu, bu envanterde şu ana başlıklara yer verilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

1.      Banka içinde yapılması gerekenler,

2.      Banka-Diğer Kurumlarla açısından yapılması gerekenler,

3.      Banka-Halk ilişkileri açısından yapılması gerekenler ve

4.      Banka-Uluslararası ilişkiler açısından yapılması gerekenler.

 

Toplantıda ikinci olarak YTL-Menkul Kıymetler Alt Çalışma Grubu sunumu, grup adına Koçbank A.Ş.’den Sayın Berna Çağatay tarafından yapılmış, hisse senetleri, yatırım fonları ve DİBS’ler konusunda yapılan çalışmalar özetlenmiştir (Sunum toplantı notu ile birlikte Birliğimiz web sitesinde yayınlanmaktadır).

 

Bir bankamızın sorusu üzerine TL’den YTL’ye dönüşüm ile ilgili bankalardan gelecek yeni soruların Banka YTL Proje Lideri tarafından incelenerek uygun görülmesi halinde Birliğimize iletilmesine ve Birliğimizin de konuyu içeriğine göre ilgili alt çalışma grubuna aktarmasına karar verilmiştir.

 

Daha sonra YTL-Hukuk Alt Çalışma Grubu adına Dış Ticaret Bankası A.Ş.’den Sayın Mete Sütunç çalışma grubunun çalışmalarını kısaca özetlemiştir. Burada çek ve senetlerle ilgili bankalardan tekrar soruların gelmesi üzerine bu konulardaki soruların  alt çalışma grubunda ayrıntılı olarak tekrar görüşülmesine karar verilmiştir.

 

Son olarak, YTL-Kurumlar Alt Çalışma Grubu sunumunu Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’den Sayın Leman Türkoğlu yapmıştır (Sunum toplantı notu ile birlikte Birliğimiz web sitesinde yayınlanmaktadır). Bankaların adına fatura tahsilatı yaptıkları büyük ölçekli 40 kurumla Nisan 2004 ayı içerisinde bir toplantı planlandığı, bu kurumlara Birliğimiz tarafından davet mektubunun gönderildiği, alt çalışma grubunun toplantılarda benimsediği ilke kararlarının bu toplantıda kurumlara iletileceği, YTL geçişi ile ilgili test çalışmalarının ne zaman yapılacağı gibi soruların da bu toplantı sırasında açıklık kazanacağı bilgisi verilmiştir. Bir bankamız da kurumlarla yapılacak toplantının çok sık yapılabilecek bir toplantı niteliğinde olmaması nedeniyle ve her konunun açıklığa kavuşabilmesi için detaylı bir gündem hazırlanmasının yararlı olacağını belirtmiştir.

 

Toplantıda; yuvarlama konusunda bankalarda bazı tereddütler oluştuğu anlaşılmıştır. Bankalar, uluslararası uygulamalarda ve teknik altyapılarda yuvarlama işleminde yarımın aşağısındaki değerlerin dikkate alınmadığı, yarım ve üstündeki değerlerin bir üst değere tamamlandığını; Kanun’da ise yarım ve altındaki değerlerin dikkate alınmadığını belirtmişlerdir. Kanun’da belirtildiği şekilde işlem yapıldığı takdirde bunun teknik altyapılarda sorun oluşturacağını, bunun çözümlenmesi halinde bile uluslararası işlemlerde mutabakat vb. sorunların devam edeceği ifade edilmiştir. Bu nedenlerle bazı bankalar tarafından; Kanun’da belirtildiği şekilde yapılacak yuvarlamaların sadece 31 Aralık 2004 tarihinde gerçekleşecek dönüşüm sırasında uygulanacağının, 01.01.2005 tarihinden sonraki işlemlerde ise yuvarlamaların normal olarak bugün yapıldığı haliyle, uluslararası uygulamalara benzer şekilde yapılmaya devam edileceğinin anlaşıldığını belirtilmiş, bu konuda bir ek açıklamanın yapılmasının yararlı olacağı ifade edilmiştir.


Katılımcılar :

 

Adı Soyadı

Banka

Ayşen Bağrıaçık

Akbank T.A.Ş.

Çiğdem İltemir Carino

Akbank T.A.Ş.

Süleyman Bulut

C Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.

Sevil Ülmen

C Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.

Sedef Işıksel

Citibank A.Ş.

Emel Özkaya

Denizbank A.Ş.

Banu Doğan

Denizbank A.Ş.

Hayati Ateş

Finans Bank A.Ş.

Gül Gürsoy

HSBC Bank A.Ş.

Murat Kol

HSBC Bank A.Ş.

Mine Aksoy

İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.

Şebnem Kocatürk

İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.

Berna Çağatay (Başkan)

Koçbank A.Ş.

Keriman Aydın

Oyakbank A.Ş.

Hülya Yarkutay

Oyakbank A.Ş.

Bülent Gürcü

Şekerbank T.A.Ş.

Gül Sevinç

Şekerbank T.A.Ş.

Nuran Yılmaz

TC Ziraat Bankası A.Ş.

Yahya Ergun Kirkizoğlu

TC Ziraat Bankası A.Ş.

Abdullah Körnes

Türk Eximbank A.Ş.

Mustafa Cemal İnce

Türk Dış Ticaret Bankası A.Ş.

Sinan Gürlen

Türk Dış Ticaret Bankası A.Ş.

Mete Sütunç

Türk Dış Ticaret Bankası A.Ş.

Mustafa Okay

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş.

Gürkan Kılıçarslan

Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

Bülent Özdemirkan

Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

Sabri İşdiken

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Ali Alev

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Leman Türkoğlu

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

Efe Gündeş

Türkiye İş Bankası A.Ş.

Hale Özcan

Türkiye İş Bankası A.Ş.

Neşe Duygulu

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.

Zerrin Ayvalı

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.

Sibel Elçin

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

Nadide Gürcüoğlu

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

Leman Türkoğlu

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

Berkant Ülgen

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

Gonca Kılınç

TBB

Emre İnan

TBB