2018 Yılına Genel Bakış
Fiyat İstikrarına Odaklanma
TCMB, fiyat istikrarını sağlama ve finansal istikrara katkı verme amacı doğrultusunda para politikası ve likidite araçlarını uygun bir bileşimle ve öngörülebilirliği destekleyecek şekilde kullanmaya devam etmiştir.
- 2018 yılı Mayıs ayında para politikasında sadeleşme süreci tamamlanarak fonlama 1 haftalık vadeli repo faiziyle gerçekleştirilmeye başlanmış ve para politikasındaki öngörülebilirliğin artırılması hedeflenmiştir.
- Para politikasının operasyonel çerçevesindeki sadeleşmeye ek olarak enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmaları sınırlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmiştir.
- 2018 yılının üçüncü çeyreğinde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ve jeopolitik gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini sınırlamak ve riskleri azaltmak amacıyla politika faiz oranı 625 baz puan yükseltilmiştir.
- Ağustos ayında yaşanan gelişmeler karşısında finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla zorunlu karşılıklar kapsamında rezerv opsiyon mekanizması döviz imkânına ilişkin üst sınır indirilmiş, Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranları düşürülerek piyasalara likidite sağlanmış, bankaların teminat koşullarına esneklik getirilmiş, reeskont kredilerinin geri ödemesinin Türk lirası olarak yapılabilmesine imkân tanınmıştır.
- TCMB, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında kurumsal ve bireysel yatırımcılarla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamış, Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası devreye alınmıştır. Söz konusu adımlarla vadeli işlem piyasalarının derinleşmesi ve reel sektörün kur riskinin yönetilmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır.
Yalın, Etkin ve Çift Yönlü İletişim
TCMB, açıklık ve şeffaflık ilkelerine dayalı iletişim stratejisi kapsamında yalın, etkin ve çift yönlü iletişim yürütmüştür.
- TCMB çalışanlarının görüşlerini kamuoyu ile paylaşabilmeleri, tartışmaya açmaları ve ekonomi gündemine zamanlı katkıda bulunabilmeleri amacıyla açılmış olan “Merkezin Güncesi” isimli kurumsal blogda yeni analiz ve videolar yayımlanmaya devam edilmiş, blog sitesinin tasarımı yenilenmiştir.
- Fiyat istikrarının önemi konusunda farkındalık oluşturmak ve farklı paydaşlara ekonomi eğitimi vermek üzere başlatılan “Herkes için Ekonomi” girişimi sürdürülmektedir. Yurt geneline yayılması doğrultusunda “Herkes İçin Ekonomi Anadolu’da” projesi başlatılmıştır.
- TCMB politikalarının anlaşılabilirliğine katkı yapmak amacıyla yerli ve yabancı yatırımcı, analist ve ekonomistlerle birebir ve teknik toplantılar düzenlenmiştir.
- Türkiye ekonomisinin yapısal unsurlarını incelemek ve reel sektörü yakından takip etmek amacıyla firmalar ile kapsamlı görüşmeler yürütülmüştür.
- Reel sektörle sürekli iletişim halinde olma hedefi doğrultusunda yeni Bölge Koordinatörlükleri faaliyete geçirilmiştir.
- Sekretarya hizmetleri TCMB tarafından yerine getirilen Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi (Gıda Komitesi) yapısal ve konjonktürel sorunların çözümüne yönelik faaliyetlerine devam etmiştir.
Dönüşümü Odağa Alma ve Sürekli Kılma
TCMB, küresel ölçekte en iyi standartları yakalamış, sürekli gelişime açık, öncü bir kurum olarak ekonomik istikrara daha güçlü bir şekilde katkı verme hedefiyle, dönüşümü odağına almıştır.
- Küresel gelişmelerin ve yeniliklerin dönüşümü kaçınılmaz kıldığı bir dönemde, dönüşüm sürecine ait bir vizyon belgesi niteliğinde olan 2019-2021 Stratejik Planı kabul edilmiştir. Bu kapsamda TCMB’nin beş odak alanı; “Araştırma ve İletişim”, “Operasyonel Yapı”, “Teknoloji ve Altyapı”, “İnsan Kaynağı” ve “Kurumsal Kültür” olarak belirlenmiştir.
- TCMB’nin etkinliğini artıracak yeni organizasyon yapısı hayata geçirilmiştir.
- TCMB bünyesindeki finansal, operasyonel ve mevzuata uyuma dair riskleri bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirip üst yönetime raporlayacak Kurumsal Risk Yönetimi Genel Müdürlüğü 2018 yılında faaliyete geçmiştir.
- Kariyer yönetimi; uzmanlaşmaya dayalı, yalın, anlaşılır, insan kaynağının gelişimine odaklı bir yapıda yeniden tasarlanmıştır.
- TCMB’nin kurumsal imajı, felsefesi, kültürü ve itibarına uygun olacak şekilde, kurum içi ve kurum dışı iletişim araçlarının tasarımında yeknesaklık sağlamak üzere yeni bir kurumsal tasarım kimliği oluşturulmuştur.
- TCMB çalışanlarının istek ve önerilerini dinlemek ve yakından takip etmek amacıyla “Bir Fikrim Var Platformu” faaliyete geçmiştir. Çalışanlardan alınan tüm bildirimler üst yönetim tarafından değerlendirilmiş, TCMB’ye ve çalışanlarına değer katacak öneriler hayata geçirilmiştir.
Teknolojiyi Daha Yoğun ve Etkin Kullanma
TCMB, teknoloji ve otomasyondan tüm iş süreçlerinde yoğun ve etkin bir şekilde yararlanmaya devam etmiştir.
- TCMB Genel Ağ sitesi günün teknolojik koşullarına uygun bir şekilde ve kullanıcı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yenilenmiştir.
- Herkes için Ekonomi çalışmaları kapsamında dijital araçlar kullanılarak farklı hedef kitlelere erişilmesi amacı doğrultusunda 2 Şubat 2018 tarihinde Herkes İçin Ekonomi mikro sitesi yayına alınmıştır.
- TCMB mobil uygulaması görsel ve içeriksel olarak yenilenmiştir.
- Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS) mobil uygulaması kullanıma açılmıştır.
- Sistemik Risk Veri Takip Sistemi tasarlanmıştır.
Ulusal ve Uluslararası Paydaşlarla Eş güdüm
TCMB, görev alanı dâhilindeki ekonomi politikalarının üretilmesinde ve uygulanmasında ulusal ve uluslararası paydaşlarla eş güdüm içinde çalışmaya devam etmiştir.
- Yurt içinde çeşitli ulusal platformlarda aktif olarak yer alınmıştır.
- Uluslararası konferanslar ve toplantılar düzenlenmiş ve bölgesel iş birliği faaliyetlerine önem verilmiştir.
- Merkez bankaları ile yürütülmekte olan iletişimin ve ikili iş birliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yoğunlaştırılmıştır.
- İmzalanan yeni mutabakat zabıtları ile TCMB’nin uluslararası iş birliği ağının kapsamı genişletilmiştir.
- Siber güvenlik, kredi raporlama sistemleri, uygulamalı ekonometri, büyük veri kullanımı, reel sektör türev ürünleri kullanımı, finansal istikrar için finansal teknolojiler, ulusal ödeme sistemlerinin etkinliği ve güvenliğinin artırılması konularındaki eğitim programları ile “Balkan School of Central Banking” sertifika programı ilk kez gerçekleştirilmiştir.
- İstanbul Merkez Bankacılığı Araştırma ve Eğitim Merkezi Genel Müdürlüğü (İMB) ulusal ve uluslararası paydaşların katıldığı birçok seminer ve çalıştay düzenleyerek TCMB hedeflerine katkı sağlamıştır.
Kültürel, Sanatsal ve Sosyal Duyarlılığa Sahip Olma
- TCMB Sanat Koleksiyonu’nda yer alan seçkin eserlerle yurt içi ve yurt dışında sergiler açılmıştır.
- TCMB kurumsal kimliğinin ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artırılması, iç ve dış iletişim kanallarının güçlendirilmesi ve fotoğraf sanatı ile sanatçılarının desteklenmesi amacıyla, “Ekonomi ve Zanaat” temalı olarak düzenlenen II. Uluslararası Fotoğraf Yarışmasına 75 ülkeden 2.534 fotoğraf sanatçısı toplam 8.891 fotoğrafla katılım sağlamıştır.
- Sosyal sorumluluk faaliyetlerinde yer alınmış, bağış ve yardımlar ile akademik çalışmalara katkıda bulunulmaya devam edilmiştir.
- Yurt içinde çeşitli sportif ve sosyal etkinlikler düzenlenmiş, yurt dışında düzenlenen çeşitli etkinliklere katılım sağlanmıştır.