2.13 Eğitim Faaliyetleri

2018 yılında TCMB tarafından düzenlenen eğitim etkinliklerine toplam 3.829 kişi katılmış, diğer kurum ve kuruluşların düzenlediği çeşitli programlardan toplam 543 TCMB personelinin yararlanması sağlanmış, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen eğitim etkinliklerine ise toplam 21 TCMB personeli öğretim elemanı ve konuşmacı olarak katılmıştır. Uzman yardımcılarının hazırladığı 10 adet tez incelenmiş ve oluşturulan tez değerlendirme komisyonları tarafından başarılı bulunmuştur.

E-öğrenme (on-line eğitim) çalışmaları kapsamında, yöneticilerin yabancı dil gelişimini desteklemek amacıyla, on-line yabancı dil eğitim platformu ile İş Sağlığı ve Güvenliği yenileme eğitimleri kapsamında genel konular, sağlık konuları ve teknik konuları kapsayan e-eğitimler ilgili çalışanların kullanımına açılmıştır.

Yönetim kademesindeki çalışanların yetkinliklerinin artırılması amacıyla yöneticiler için “İnsan Kaynakları Yetkinlik Geliştirme Programı” ile orta kademe çalışanların yetkinliklerinin artırılması ve yönetim kadrolarına kaynak sağlanması amacıyla, çalışanlar için “İnsan Kaynakları Temel Düzey Yetkinlik Geliştirme Programı” düzenlenmiştir.

2.13.1 TCMB Tarafından Düzenlenen Programlar

2018 yılında TCMB tarafından düzenlenen Banka içi eğitimlere 2.992 TCMB personeli katılmıştır. Bu eğitimler; “Bankacılık Eğitimleri” (1.118 katılımcı), “Geliştirme Eğitimleri” (1.827 katılımcı) ve “Konferans ve Paneller” (47 katılımcı)’dir (Grafik 2.13.1.1).

Yine TCMB tarafından düzenlenmekte olan Banka Tanıtım Programlarına 826, Staj Programına 5 ve Yurtdışı Stajyer Öğrenci Programına 6 üniversite öğrencisi katılmıştır.

TCMB’ye bankalar tarafından yapılan istatistik raporlamaların kalitesini artırmak amacıyla, 5-6 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul’da “İstatistik Raporlama Sertifika Programı” adı ile bir eğitim gerçekleştirilmiştir. TCMB’nin veri derleme ilkeleri, istatistiklerimizin kullanım amacı ve paylaşım alanları tanıtılarak, bankalar tarafından yapılmakta olan raporlamaların kapsamı ile bunlara temel teşkil eden uluslararası istatistik standartlar hakkında bilgi verilmiştir. Program sonunda 54 bankacı sertifika almıştır.

2.13.2 Uluslararası Eğitim ve Teknik Destek Faaliyetleri

İstanbul Merkez Bankacılığı Araştırma ve Eğitim Merkezi Genel Müdürlüğü, ulusal ve uluslararası paydaşlarla birçok eğitim programı düzenleyerek TCMB’nin hedeflerine katkı sağlamıştır. Bu çerçevede, İMB tarafından düzenlenen uluslararası eğitim faaliyetlerine 66 ülkenin merkez bankası ve ilgili politika yapıcı kuruluşları ile yurt içi kurumlardan toplam 543 çalışan katılım sağlamıştır.

İMB, merkez bankacılığı konularında seminer ve çalıştay niteliğinde 20 uluslararası eğitim programı düzenlemiştir. Söz konusu eğitim programlarından; siber güvenlik, kredi raporlama sistemleri, uygulamalı ekonometri, büyük veri kullanımı, reel sektör türev ürünleri kullanımı, finansal istikrar için finansal teknolojiler, ulusal ödeme sistemlerinin etkinliği ve güvenliğinin artırılması konularındaki 7 program ilk kez düzenlenmiştir. “Balkan School of Central Banking” sertifika programı da ilk kez gerçekleştirilmiştir. Balkan ülkeleri merkez bankalarına yönelik olarak tasarlanan söz konusu programda katılımcılara, ödeme sistemleri ve araçları, gelişmekte olan piyasalar merkez bankalarında büyük veriden yararlanma, reel kesimin türev ürün kullanımı ve bunun gelişmekte olan piyasa merkez bankalarına etkileri ile merkez bankacıları için uygulamalı ekonometri temel konu başlıklarındaki dört eğitim bir modül halinde 2 haftalık bir süre içinde verilmiştir.

İMB tarafından uluslararası eğitim programları kapsamında;

düzenlenmiştir.

İMB tarafından düzenlenen 20 eğitim programında 66 ülkeden 464 uluslararası, 79 yurt içi katılımcı yer almıştır (Grafik 2.13.2.1).

İMB eğitim programlarına Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinden toplam 464 uluslararası katılımcı iştirak etmiştir (Grafik 2.13.2.2).

2.13.3 Diğer Kurum ve Kuruluşlar Tarafından Düzenlenen Programlar

Diğer kurum ve kuruluşların yurt içinde düzenlediği kısa süreli eğitim programlarına 177 TCMB personelinin, yurt dışındaki programlara ise 182 TCMB personelinin katılımı sağlanmıştır. Ek olarak, Akademik Çalışmalar İçin Mali Destek Programı (AÇMDP) kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlediği programlara da 35 TCMB personelinin katılımı sağlanmıştır (Grafik 2.13.3.1).

Lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim programlarına, yurt içinde yeni başlayan 24 kişiyle birlikte toplam 117 TCMB personeli, yurt dışında ise yeni başlayan 10 kişiyle birlikte toplam 32 TCMB personeli devam etmiştir (Grafik 2.13.3.2).

İletişim      © Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2019
© TCMB 2019   İletişim

Yukarı