2.16 Kurumsal Dönüşüm Faaliyetleri
2017 yılında başlatılan Kurumsal Dönüşüm çalışmaları 2018 yılında hız kazanarak devam etmiştir. Kurumsal dönüşüm programı ile TCMB’nin geleceğin merkezi olma yolunda küresel ölçekte en iyi standartları yakalamış, sürekli gelişime açık, dünyada ve ülkemizde öncü bir kurum olarak örnek olması, ülkemizin ekonomik istikrarına ve kalıcı büyüme hedeflerine daha güçlü bir şekilde katkı vermesi hedeflenmiştir.
Kurumsal dönüşümün ana odağı; organizasyonda verimlilik artışı, süreçlerin daha etkin ve yalın hale getirilmesi, insan kaynağı uygulamalarının küresel standartlarda ve gelişimi sağlayacak nitelikte olması, ana işlere odaklanma gerekliliği ve kurum kültürünün yeni bakış açısına destek verecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi olmuştur.
Bu kapsamda; TCMB’nin etkinliğini artıracak yeni organizasyon yapısı 1 Mart 2018 tarihinde hayata geçmiştir. Organizasyonun yalınlaştırılması, süreçlerin merkezileşmesi, verimliliği esas alan bir yapıya kavuşturulması, stratejilerle ve uluslararası en iyi örneklerle uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir.
İş süreçleri çalışanların katılımıyla yeniden tasarlanmış, düzenlenen çalıştaylarla iyileştirme alanları saptanmış, hedef süreçlere ulaşmak amacıyla birimlerin yapması gereken çalışmalar ile bilgi teknolojileri alanında geliştirilmesi gereken alanlar belirlenmiştir. Süreç çalışmalarında gündeme gelen konular somut kazanımlara dönüştürülmeye başlanmıştır.
Yeni kariyer yönetimi çalışmaları tamamlanmış; dünyadaki iyi uygulamaları temel alan, uzmanlaşmaya dayalı, yalın, anlaşılır, insan kaynağının gelişimine önem veren bir yapı kurulmuştur.
Proje yönetimi ve takibi kapsamında; kurumsal gelişime katkı sağlayan, iç ve dış paydaşlarla iletişimi güçlendirerek ortak çalışmaları teşvik eden inisiyatifler tasarlanmıştır. 2018 yıl sonu itibarıyla araştırma, kariyer yönetimi, çift yönlü iletişim, risk yönetimi, ödeme sistemleri, destek hizmetleri ve süreç yönetimi alanlarını kapsayan inisiyatifler başarılı şekilde hayata geçirilmiştir. Proje süreci devam eden inisiyatiflerden finansal işlemlerin takibi ve raporlanması, emisyon işlemlerinin daha yüksek standartlarda gerçekleştirilmesi ve bilişim teknolojilerinden daha etkin şekilde yararlanılması konularında kayda değer çıktılar alınmış, söz konusu çıktılardan uygulamalarda yararlanılmaya başlanmıştır. TCMB bünyesinde gerçekleştirilen ödeme, tahakkuk, hesap kayıt ve takip işlemlerinin ortak standartlar üzerinden öncü teknolojilerden yararlanılarak gerçekleştirilmesini esas alan ortak muhasebe çalışmalarına başlanmış ve ilerleme kaydedilmiştir.