2.14 Kültür, Sanat ve Spor Faaliyetleri

TCMB, Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle gerçekleştirdiği yurt dışı sergileri ile Türk resim sanatının uluslararası platformda tanıtımına katkı sağlarken, yurt içi sergiler aracılığıyla da sanat koleksiyonunun tanıtımının yanı sıra ülkemizin kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Bu kapsamda, Malatya’da, Fehmi Kolçak Devlet Sanat Galerisinde 2-31 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı “Malatya Modern’e Doğru İlk Adım” sergisi, TCMB Sanat Koleksiyonu’ndan resim, heykel ve seramik örnekleri içeren toplam 48 adet eseri bir araya getirmiştir.

Sergi etkinlikleri kapsamında sergi küratörü, akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla 7 Ekim 2018 tarihinde bir panel düzenlenmiş, ayrıca, sergi salonunda her gün ilkokul ve güzel sanatlar liseleri öğrencilerine yönelik etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Sergiyi yaklaşık 4.000 kişi ziyaret etmiştir.

Bursa’da, Bursa Büyükşehir Belediyesi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 18 Aralık 2018-15 Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve küratörlüğünü Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı “Bakış” Sergisi, TCMB Sanat Koleksiyonu’ndan, 26 sanatçıya ait 29 eseri bir araya getirmiştir. Bakış Sergisi kapsamında Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlenmiştir. Ayrıca Sergi kapsamında lise öğrencilerine yönelik olarak yaratıcı drama etkinliği düzenlenmiştir.

TCMB tarafından düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinlikler çerçevesinde çalışanlarımız arasındaki birlikteliği ve dayanışmayı artırmaya yönelik olarak Sanat Merkezi-Atrium’da “Mini Konser”ler düzenlenmiştir.

Ayrıca, 15 Kasım 2018 tarihinde “Senfoni ile Türküler” adlı konser bu kez de Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilmiştir. TCMB çalışanları ve emeklilerince oluşturulan; Türk Sanat Müziği Korosunun konserleri 1 Şubat ve 26 Nisan 2018 tarihlerinde, Türk Halk Müziği Korosunun konserleri 7 Şubat ve 8 Mayıs 2018 tarihlerinde, Tasavvuf Müziği Korosunun konseri ise 29 Mayıs 2018 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.

TCMB kurumsal kimliğinin ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artırılması, iç ve dış iletişim kanallarının güçlendirilmesi ve fotoğraf sanatı ile sanatçılarının desteklenmesi amacıyla, “Ekonomi ve Zanaat” temalı II. Uluslararası Fotoğraf Yarışması düzenlenmiştir. Yarışmaya, 75 ülkeden 2.534 fotoğraf sanatçısı toplam 8.891 fotoğrafla katılım sağlamıştır.

Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) destekleri ile yürütülen, jüri üyeliğini fotoğraf sanatçıları İbrahim Zaman, Ersin Alok, İlyas Göçmen, Tekin Ertuğ ve Nurullah Genç’in yaptığı yarışma sonucunda, üç ödül, 10 mansiyon, 60 sergileme ve bir TCMB Özel Ödülü verilmiş ve birinciliği Hindistanlı sanatçı Abhijit Banerjee “Life and Livelihood” adlı eseriyle elde etmiştir. Yarışma sonucunda, 32’si yabancı sanatçılara ait olmak üzere toplam 74 fotoğraf ödüllendirilmiştir. Yarışmanın ödül töreni ve ödül alan fotoğrafların yer aldığı sergi Ankara’da düzenlenmiştir.

TCMB iç iletişim ve sportif etkinlikler kapsamında, çalışanlar arasındaki iletişimi ve motivasyonu artırmak amacıyla İdare Merkezi ve Şube çalışanlarının katılımıyla 21-22 Nisan 2018 tarihlerinde Antalya’da, “9. Spor Festivali” düzenlenmiştir. Gelenekselleşen ve ilginin giderek arttığı Festival’de bu yıl on bir branşta toplam 738 sporcu mücadele etmiştir. Çalışanların aileleriyle birlikte katılımın yaklaşık 1.200 kişiye ulaştığı etkinlik dostluk ortamında geçmiştir.

Şube çalışanlarının motivasyonlarının ve iç iletişimlerinin pekiştirilmesi amacıyla tüm Şubelerin katılımıyla, 12 Mayıs 2018 tarihinde eş zamanlı olarak, “Doğa Yürüyüşü” etkinliği gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe çalışanlarımız aileleriyle birlikte katılım sağlamışlardır.

TCMB çalışanlarının yaşam kalitelerini yükseltmek, günlük streslerinden arınarak iş verimliliklerini artırmak amacıyla yüksek standartlardaki ekipmanlarla yenilenen TCMB Spor Merkezinin yeni yerindeki açılışı 26 Eylül 2018 tarihinde yapılmıştır.

Sportif etkinlikler kapsamında, TCMB’nin üyesi bulunduğu Avrupa Merkez Bankaları Kültür ve Spor Kulüpleri Birliğine üye merkez bankalarının ev sahipliğinde organize edilerek 16 takım arasında gerçekleştirilen Euro Futbol (İtalya) turnuvasında TCMB takımı Avrupa Şampiyonu olmuştur. Ayrıca Euro Tenis (Yunanistan), Euro Voleybol (Macaristan), Euro Swim (Malta) ve Euro Satranç (Belçika) turnuvalarına TCMB takımlarının katılımı sağlanmıştır.

Avrupa Merkez Bankaları Spor ve Kültür Kulüpleri Birliği’nin etkinlikleri kapsamında TCMB ev sahipliğinde, 17-21 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen “Avrupa Merkez Bankaları Basketbol Turnuvası”na Estonya, Belçika, Slovenya, İspanya, Romanya, Yunanistan, ECB, BIS ve TCMB takımlarından toplam 107 sporcu katılmıştır.

Ankara’da yer alan kurum-şirket takımlarının katılımıyla düzenlenen Ankara Kurumlararası Basketbol, Futbol ve Masa Tenisi Turnuvaları’na TCMB takımlarının katılımı sağlanmıştır.

İdare Merkezi birimleri ve Ankara Şubesi çalışanlarının katılımıyla Kasım ve Aralık aylarında Ankara’da “Halı Saha Futbol Turnuvası” düzenlenmiştir.

TCMB’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye’de yerleşik bankaların katıldığı geleneksel “Bankalararası Satranç Turnuvası”nın on ikincisi 8 Aralık 2018 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Kurumsal aidiyet duygularının güçlendirilmesi amacıyla, TCMB çalışanlarının eğitim, spor, sanat ve kültür alanlarında üstün başarı elde etmiş çocuklarının ödüllendirilmesi projesi kapsamında, Başkan Murat Çetinkaya tarafından makamda kabul edilen çalışanlar ve çocuklarına ödül ve plaketleri verilmiştir. Ayrıca 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Ankara’daki ilkokul öğrencilerinden oluşan bir grup ile TCMB çalışanlarının çocukları resim sergisi ve diğer aktivitelere katılım sağlamıştır.

Ekonomi ve Zanaat2.534 sanatçı“Ekonomi ve Zanaat” konulu uluslararası yarışmada 75 ülkeden 2.534 fotoğraf sanatçısı toplam 8.891 fotoğrafla katılım sağlamıştır.

İletişim      © Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2019
© TCMB 2019   İletişim

Yukarı