2.8 2019-2021 Stratejik Planı Çalışmaları

2019-2021 dönemini kapsayan yeni stratejik planın hazırlık çalışmalarına 2018 Mart ayı itibarıyla başlanmıştır. Detaylı bir literatür taramasının yanı sıra çok sayıda merkez bankası ile çalışma ve inceleme yürütülmüştür.

Yeni stratejik planın yazımı aşamasında iç ve dış birçok paydaşla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, her düzeyden TCMB çalışanıyla temaslarda bulunulmuş; çalışanların görüş ve tecrübeleri doğrultusunda plan içeriğine önemli katkılar sağlanmıştır. Dış paydaş analiziyle özellikle modern merkez bankacılığındaki son dönem gelişmeler mercek altına alınmış ve merkez bankacılığının gelecekteki ihtiyaçları konusunda faydalı bir öngörü edinilmiştir.

Bu birikim ışığında yazılmış olan yeni stratejik plan Başkan’ın önsözü ile başlamaktadır. Bu bölümde TCMB’nin misyonu ve vizyonu paylaşılmış, yapılan durum değerlendirmesiyle dönüşümün gerekliliği vurgulanarak Geleceğin Merkezine ulaşmak için önceliklerimiz sıralanmıştır.

TCMB’nin misyonu, fiyat istikrarını sağlayarak ve finansal istikrarı destekleyerek toplumsal refaha katkıda bulunmaktır. TCMB’nin vizyonu ise bağımsızlık, güvenilirlik, etkili organizasyon, yetkin insan kaynağı, yenilikçi yaklaşım, etkin iletişim ve üstün teknolojik altyapı anlayışıyla dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında yer almaktır.

Yeni stratejik planda, öncelikler, misyonumuz ve vizyonumuz doğrultusunda odak alanları altında toplanmaktadır. Odak alanları ile araştırma ve analiz yetkinlikleri artırılırken, alınan kararların etkisini güçlendirecek bir iletişim ve eş güdüm yapısı oluşturulması hedeflenmektedir. Operasyonel yapı ise küresel merkez bankacılığının güncel ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden kurgulanmıştır. Bu dönemde, yenilikçi teknolojilerin TCMB bünyesine katılması ve altyapının yeni bir vizyonla geliştirilmesi sağlanırken, nitelikli insan kaynağının TCMB bünyesine kazandırılmasına devam edilmesi, çalışanlara özel gelişim imkânları sağlanması, şeffaf ve ölçülebilir bir performans sistemi oluşturulması planlanmaktadır. Son olarak, kurumsal aidiyet ve birlikte çalışma kültürünün ortak değerlerle güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Küresel gelişmelerin ve yeniliklerin dönüşümü kaçınılmaz kıldığı bir dönemde, TCMB’nin bu ihtiyaca cevap vermek için başlattığı dönüşüm sürecine ait bir vizyon belgesi niteliğinde olan 2019-2021 stratejik planı 2018 yılı sonunda tamamlanmıştır.

 

İletişim      © Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2019
© TCMB 2019   İletişim

Yukarı