2.12 Kültür, Sanat ve Spor Faaliyetleri

TCMB, Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle gerçekleştirdiği yurt dışı sergileri ile Türk resim sanatının uluslararası platformda tanıtımına katkı sağlarken, yurt içi sergiler aracılığıyla da sanat koleksiyonunun tanıtımının yanı sıra ülkemizin kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Bu kapsamda, Antalya’da, Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı’nda 27 Mart‑30 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı “Bizim Sayfiyelerimiz” sergisi, TCMB Sanat Koleksiyonu’ndan 47 sanatçıya ait toplam 69 adet eseri bir araya getirmiştir.

Sergi etkinlikleri Prof.Dr. Burcu Pelvanoğlu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İnci Aydın Çolak’ın katılımıyla 4 Mayıs 2019 tarihinde bir panel düzenlenmiştir. Ayrıca, sergi salonunda ilkokul ve güzel sanatlar liseleri ile fakülte öğrencilerine yönelik etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

Ankara’da, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde 27 Haziran‑30 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve küratörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mümtaz Sağlam’ın yaptığı “Anlatı, Yer ve Zaman” Sergisi, TCMB Sanat Koleksiyonu’ndan toplam 23 sanatçıya ait toplam 31 eseri bir araya getirmiştir. Sergi kapsamında Prof.Dr. Mümtaz Sağlam’ın konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlenmiştir. Ayrıca, Sergi çerçevesinde ilkokul, lise, üniversite öğrencileri ile yetişkinlere yönelik yaratıcı drama ve rehberli sergi turları düzenlenmiştir.

Amasya’da, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi’nde 18 Kasım‑20 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve küratörlüğünü Prof.Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı “Modernin Dili” Sergisi, TCMB Sanat Koleksiyonu’ndan toplam 36 sanatçıya ait toplam 41 eseri bir araya getirmiştir.

Antalya, Ankara ve Amasya’da gerçekleştirilen Sergiler yaklaşık 20.000 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

TCMB kurumsal kimliğinin ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artırılması, iç ve dış iletişim kanallarının güçlendirilmesi ve fotoğraf sanatı ile sanatçılarının desteklenmesi amacıyla düzenlenen “Ekonomi ve Zanaat” temalı II. Uluslararası Fotoğraf Yarışması sonucunda ödül almaya hak kazanan 14 fotoğraf ile sergilenmeye değer 60 fotoğraf, 5‑26 Şubat 2019 tarihleri arasında Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezinde sergilenmiştir. Yarışmaya, 75 ülkeden 2.534 fotoğraf sanatçısı toplam 8.891 fotoğrafla katılım sağlamıştır.

TCMB çalışanları ve emeklilerinden oluşan Türk Halk Müziği Korosu konseri 2 Nisan 2019 tarihinde, Türk Sanat Müziği Korosu konseri 12 Nisan 2019 tarihinde, Tasavvuf Müziği Korosu konseri ise 16 Mayıs 2019 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilmiştir.

TCMB tarafından düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinlikler çerçevesinde TCMB çalışanlarını sanatla buluşturmak üzere Sanat Merkezi Atrium’da “Mini Konser”ler gerçekleştirilmiştir.

Yine kurumsal aidiyet duygularının güçlendirilmesi amacıyla, TCMB çalışanlarının eğitim, spor, sanat ve kültür alanlarında üstün başarı elde etmiş çocuklarının ödüllendirilmesi projesi kapsamında dereceye girmiş, ortaöğrenim ve yükseköğretim sınavlarında yüksek başarı göstermiş olan çocuklara plaketler verilmiştir. Ayrıca, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Ankara İli, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Saimekadın İlkokulu öğrencileri ile TCMB çalışanlarının 6‑12 yaş aralığındaki çocuklarının katılımıyla 19 Nisan 2019 tarihinde Sanat Merkezi Atrium’da çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

Avrupa Merkez Bankaları Kültür ve Spor Kulüpleri Birliğinin etkinlikleri kapsamında, Euro Basket (Belçika), Euro Tennis (Romanya) ve Euro Futsal (Slovenya) turnuvalarına TCMB takımları katılmıştır. Ayrıca, Bulgaristan Merkez Bankası ev sahipliğinde düzenlenen 14. Balkan Ülkeleri Merkez Bankaları Spor Turnuvası kapsamında düzenlenen etkinliğe, voleybol ve satranç takımları ile katılım sağlanmıştır.

TCMB’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye’de yerleşik 10 bankanın 20 takım ile katıldığı geleneksel “Bankalar Arası Satranç Turnuvası”nın 13’üncüsü 14 Aralık 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Ankara’da yer alan kurum‑şirket takımlarının katılımıyla düzenlenen Ankara Kurumlar Arası Basketbol, Bowling ve Masa Tenisi Turnuvalarına TCMB takımları katılmıştır.

Bunların yanı sıra, iç iletişim ve sportif etkinlikler kapsamında, çalışanlar arasında iletişimi ve motivasyonu artırmak amacıyla tiyatro etkinlikleri, doğa yürüyüşleri, fotoğraf yarışması ve çeşitli branşlarda spor turnuvaları düzenlenmiştir.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün 2019 yılı sezon temsillerinden; “Cimri” adlı oyun 19 Şubat 2019 tarihinde, “Leyla ile Mecnun” adlı oyun 1 Kasım 2019 tarihinde, “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyun ise 12 Aralık 2019 tarihinde TCMB çalışanlarına sergilenmiştir.

14 Eylül 2019 tarihinde eş zamanlı olarak Şube çalışanları ve ailelerinden oluşan “Şubeler Doğa Yürüyüşü” etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Yıl içinde yine kurumsal aidiyet duygusunun geliştirilmesi, sanatın ve sanatçının desteklenmesi ve iç iletişimin güçlendirilmesi amacıyla Banka çalışanların katılımıyla 22 Kasım‑25 Aralık 2019 tarihleri arasında “Sonbahar‑Kış” temalı fotoğraf yarışması düzenlenmiştir.

28‑29 Nisan 2019 tarihlerinde Antalya’da “10. Spor Festivali” düzenlenmiştir. Gelenekselleşen ve ilginin giderek arttığı Festival’de 11 branşta toplam 886 sporcu mücadele ederken, çalışanlar ve ailelerinden oluşan yaklaşık 1.100 kişinin katıldığı festival, dostluk ortamında geçmiştir.

İdare Merkezi birimleri ve Ankara Şubesi çalışanlarının katılımıyla Eylül ve Aralık aylarında Ankara’da “Halı Saha Futbol Turnuvası” düzenlenmiştir.

TCMB, Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle gerçekleştirdiği yurt dışı sergileri ile Türk resim sanatının uluslararası platformda tanıtımına katkı sağlarken, yurt içi sergiler aracılığıyla da sanat koleksiyonunun tanıtımının yanı sıra ülkemizin kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı hedeflemektedir.

 

İletişim      © Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020
© TCMB 2020   İletişim

Yukarı